2008-11-05

En text om Camorran av Roberto Saviano

Italiensk organiserad brottslighet är en affärsverksamhet som genererar krig. Ett krig som orsakat mer än 10 000 tals dödsfall de senaste 30 åren. Enligt de officiella siffrorna så har färre människor mist livet i Palestina och Israelkonflikten. Denna "affärsverksamhet" är också ett av de starkaste ekonomiska fästena inom Europeisk ekonomi med en omsättning beräknad till 150 miljarder euros per år. Hela FIAT-koncernen har en global omsättning på 58 miljarder per år.

Under denna verksamma 30-årsperiod har Camorran ensam mördat 4000 människor, vilket är mer än någon annan brottslig organisation eller terroristgrupp. Fler har mist livet till Camorran än till IRA, ETA eller någon terroristorganisation.

Camorran tjänar inte bara pengar genom illegal droghandel och trafficking utan också genom att göra affärer i helt lagliga sektioner som byggbranschen, turism, textiler, transporter, bensin, distribution, mat, snabbköp, restauranger, affärer, biografer och banker. Dessa illegala aktiviteter sträcker sig långt utanför nationens gränser. Camorran har till och med köpt in sig i återuppbyggnaden av Twin Towers i New York.


Camorran har tusentals "medlemmar" i alla samhällsklasser; doktorer, affärsmän, kemister, ingenjörer, byggarbetare, sophämtare, gatusopare, psykologer, butikschefer, skräddare och bönder. De anställer också barn som ²arbetar² som knarklangare, budpojkar och till och med soldater. De går från tonåringar till mördare på nolltid. Enligt den Nationella Anti-maffia
föreningen har Italiens maffior en armé på omkring 250 000 personer.

Tack vare konkurrenskraftiga priser har Camorran monopol på giftig avfallsdumpning. I över tre generationer har många företag från norra och centrala Italien begravt sitt gift i södra Italien genom Camorran vilket har förgiftat landskapen och bidragit till cancersjukdomar bland befolkningen. Om det illegala avfallet i dessa områden skulle staplas på hög skulle det
bilda ett berg på 14 600 meter med en bas på tre hektar, dubbelt så högt som världens högsta berg som bara är 8850 meter högt.

I modeindustrin sköter Camorran främst produktion av falska designerkläder, men de är också involverade i tillverkningen av några av Italiens mest prestigefyllda designers kollektioner genom ett stort nätverk av illegala företag som är beroende av Camorran för krediter.

Förorten Scampia i Norra Italien anses vara platsen för världens största öppna droghandel. Varje enskild klans affärer med illegala droger beräknas omfatta ca 500 000 euro per dag. Det var i Scampia som fejden mellan två av Italiens mäktigaste maffiaklaner startade, en fejd som orsakade dussintals dödsfall på bara några veckor i början av februari 2004.

Historierna i Gomorra är tagna från det verkliga livet. Dessa saker hände och fortsätter att hända i Neapolitanska distrikt som Scampia eller Caserta. Där, som på många andra platser, är tusentals män och kvinnors liv, många väldigt unga, kontrollerade av kriminella organisationer och dess våld.


- Roberto Saviano

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar